Használati Útmutató

FONTOS!

Kérjük, hogy mielőtt megmutatná madarának a hámot figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót!

Néhány madár nagyon fél az új dolgoktól melyek a környezetébe kerülnek.

Könnyebb egy fiatal madárral megismertetni a hámot, és hozzászoktatni, mint egy idősebbet, így a legalkalmasabbak a fiatal pár hónapos madarak.

A fiatalok mindig keresik az újdonságokat, a felnőtteknek viszont már kialakult viselkedésük van és jobban ellenállnak az új dolgoknak, náluk ez az idő egy kissé hosszabb lehet.

Természetesen a szoktatási idő függ madarunk jellemétől, szelídségétől és habitusától is.

FIGYELEM!

SOHA ne próbálja meg a hámot erőszakkal rátenni a madárra, mert könnyen elveszítheti a hám későbbi viselésének a lehetőségét!!

Azt gondolhatnánk, hogy a fiókára csak úgy ráadhatjuk a hámot minden gond nélkül. Amíg a madarunk fióka ráadhatjuk a hámot, még ha ez nem is tetszik neki, de ne tegyük ezt, ugyanis később problémák adódhatnak ebből!

A hám nem való minden madárnak. Rengeteg munkába telik egy nem szelíd madarat a hámhoz szoktatni. Nem minden madár áll készen a hám viselésére. Szükséges lelkileg és fizikailag is felkészítenünk madarunkat.

 

GONDOLJUNK ÚGY A HÁMRA, MINT EGY ÚJ JÁTÉKRA!

Ha félős madara van, vagy nem érdeklik az új dolgok, kezdetnek tegye a hámot a kalitkától távolabbi, de jól látható helyre!

Pár nap múlva óvatosan, lassan vigye a madárhoz napról napra egyre közelebb végül rakjuk a kalitka tetejére.

Látni fogjuk a reakcióját, ha fél akkor még várjunk a közelítéssel. Majd tegyük le elé hogy ő is megnézhesse, megfoghassa. Jutalomfalat minden gyakorláskor legyen nálunk.

Viselhetjük a hámot akár saját magunkon is, mint egy ruhadarabot. Tegyük a nyakunkba, vagy a csuklónkra. Játszunk vele, majd ha már nem fél tőle, akkor óvatosan csúsztassuk végig a madarunk hátán a hámot mintha csak simogatnánk vele, de ekkor még ne próbáljuk meg rátenni!

Simogassuk a fejét, a mellét, illetve a szárnya alatt, hiszen a hám feladásánál a fején kell áthúzni a hámot és a derekán kell megerősíteni. Meg kell szoknia, hogy ezeken a helyeken érintjük.

Ha ezeket az érintéseket már minden fenntartás nélkül elfogadja, és a hám látványa és érintése sem okoz félelmet madarunkban, megpróbálhatjuk óvatosan ráhelyezni a hámot.

Elsőre csak annyit gyakoroljunk, hogy áthúzzuk a fején majd pár másodpercig rajta hagyjuk és ha ezt már elfogadja akkor léphetünk tovább azzal, hogy megerősítjük a derekán. Vigyázzon a fej átbújtatásakor madara szemére, takarja el azt!

Azt, hogy hogyan kell a madárra feltenni a hámot A HÁM FELADÁSA menüpontban tudja megnézni.

Gyakoroljuk pár napig a hám feladását és ha ez már zökkenőmentesen történik, akkor a hozzátartozó póráz segítségével kimehetünk a szabadba.

A gumis póráz megakadályozza, hogy a madarat repüléskor visszarántsa, fokozatosan lassítja le a repülését, elkerülve a rántásból adódó esetleges sérülést. Tegyük a póráz végén található gumigyűrűt a csuklónkra így biztonságosan lehetünk a szabadban, hiszen nem tud kicsúszni a póráz vége a kezünkből.

Erős nehezen kapcsolható karabinerrel láttuk el a póráz végét, hiszen a papagájok rendkívül intelligensek és ügyesek, hogy egy egyszerűbb zárat pár perc alatt kinyissanak.

Lehet, hogy így elsőre nehéznek tűnik a hámhoz szoktatás, és sok türelem kell hozzá, de mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen utána élete végéig reptethetjük a szabadban kedvencünket. Elvihetjük kirándulni, nyaralni vagy csak sétálhatunk, kiülhetünk vele a kertbe.

Szabadság, Egészség, Biztonság

A hívásokat hétfőtől péntekig 09:00-17:00 óráig tudjuk fogadni.

Kapcsolat

KORU MAGIC KFT

2111-Szada

VÁSÁRLÁS TÁJÉKOZTATÓ

Nincs üzletünk, így tőlünk csak rendelni tud a honlapunkon keresztül!