RÖPTESD MADARAD A TERMÉSZETBEN!
Kattints ránk a Facebookon is:
- 2010.09.25.


Kérjük, hogy mielőtt megmutatná madarának a hámot figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót!

 

A doboz tartalma, amire szüksége lesz a röptetéshez:

 

             

               hám                        póráz

 

Vegyük át, hogyan fogjunk hozzá madarunk hámhoz szoktatásához, elfogadásához.

 

Néhány madár nagyon fél az új dolgoktól melyek a környezetébe kerülnek.

Könnyebb egy fiatal madárral megismertetni a hámot, és hozzászoktatni, mint egy idősebbet, így a legalkalmasabbak a fiatal pár hónapos madarak.

A fiatalok mindig keresik az újdonságokat, a felnőtteknek viszont már kialakult viselkedésük van és jobban ellenállnak az új dolgoknak, náluk ez az idő egy kissé hosszabb lehet.

Természetesen a szoktatási idő függ madarunk jellemétől, szelídségétől és habitusától is.

Azt gondolhatnánk, hogy a fiókára csak úgy ráadhatjuk a hámot minden gond nélkül.

A probléma az, hogy amíg a madarunk fióka ráadhatjuk a hámot, még ha ez nem is tetszik neki, de ne tegyük ezt, ugyanis később problémák adódhatnak ebből.

A hám nem való minden madárnak.Rengeteg munkába telik egy nem szelíd madarat a hámhoz szoktatni. Azok a madarak, akik nem jól neveltek és nem jól viselkednek nem állnak készen a hám viselésére.

Ne próbálja meg a hámot erőszakkal rátenni a madárra, mert könnyen elveszítheti a hám későbbi viselésének a lehetőségét!

Szükséges lelkileg és fizikailag felkészítenünk madarunkat a hám viselésére.

Gondoljunk úgy a hámra, mint egy új játékra!

Ha félős madara van, vagy nem érdeklik az új dolgok, kezdetnek tegye a hámot a kalitkától távolabbi, de jól látható helyre!

Pár nap múlva óvatosan, lassan vigye a madárhoz napról napra egyre közelebb végül rakjuk a kalitka tetejére. Látni fogjuk a reakcióját, ha fél akkor még várjunk a közelítéssel.

Viselhetjük a hámot akár saját magunkon is, mint egy ruhadarabot. Tegyük a nyakunkba, vagy a csuklónkra. Játszunk vele, majd ha már nem fél tőle, akkor óvatosan csúsztassuk végig a madarunk hátán a hámot mintha csak simogatnánk vele, de még ne próbáljuk meg rárakni!

Simogassuk a fejét, mellét illetve a szárnya alatt, hiszen a hám feladásánál a fején kell áthúzni a hámot illetve a derekán kell megerősíteni. Meg kell szoknia, hogy ezeken a helyeken érintjük.

Ha ezeket az érintéseket már minden fenntartás nélkül elfogadja, és a hám látványa és érintése sem okoz félelmet madarunkban, megpróbálhatjuk óvatosan a mellékelt ábra szerint ráhelyezni a hámot.

Elsőre csak annyit gyakoroljunk, hogy áthúzzuk a fején majd pár másodpercig rajtahagyjuk és ha ezt már elfogadja akkor léphetünk tovább hogy megerősítjük a derekán. Vigyázzon a fej átbujtatásakor madara szemére, takarja el azt!

Gyakoroljuk pár napig a hám feladását és ha ez már zökkenőmentesen történik akkor a póráz segítségével kimehetünk a szabadba.

A gumis póráz megakadályozza, hogy a madarat repüléskor visszarántsa, fokozatosan lassítja le a repülését, elkerülve a rántásból adódó esetleges sérülést. Tegyük a póráz végén levő gumigyűrűt a csuklónkra így biztonságosan lehetünk a szabadban, hiszen nem tud kicsúszni a póráz vége a kezünkből.

Erős nehezen kapcsolható karabinerrel láttuk el a póráz végét, hiszen a papagájok rendkívül intelligensek és ügyesek hogy egy egyszerűbb zárat pár perc alatt kinyissanak.

Nagyobb reptetéshez megtoldhatjuk a pórázt flexibilis pórázzal, de mindenképpen a gumis póráz végére kapcsoljuk rá, mert a fékezőgumira szükség van a röptetésnél!

Röptetéskor vigyázzunk, hogy fák és különböző akadályok ne legyenek, mert könnyen beakadhat a póráz és a madár, megsérülhet. Legjobb egy tisztáson, nagyobb mezőn reptetni ahol semmi akadály nincsen.

Soha ne hagyjuk a madarat felügyelet nélkül miközben viseli a hámot!

Lehet hogy így elsőre nehéznek tűnik a hámhoz szoktatás, és sok türelem kell hozzá, de mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen utána élete végéig reptethetjük a szabadban kedvencünket. Elvihetjük kirándulni, nyaralni vagy csak sétálhatunk, kiülhetünk vele a kertbe.

 

 A hám feladása képekben lépésről lépésre:

 

                        

 

 

 

Kamikazee hám feladása:

 

 

Papagáj hám használat közben: